Pekka Takku:

Sammy Babitzinin tuotanto 1966-1997

Julkaistu Rare-lehdessä v. 1993

tekstin toimitus: Veikko Tiitto (2003)

 

Sammy Babitzin (s. 11.6.1948, k. 29.4.1973) oli erikoinen ilmiö suomalaisessa kevyessä musiikissa, koska hän olisi ilman MTV:n "Syksyn sävel 1972"-kilpailun voittokappaletta Daa-da daa-da jäänyt ehkä muiden, enemmän esillä olleiden Babitzinin sisarusten (Kirka ja Muska) varjoon. Sammy oli melko tuntematon erityisesti uransa alkuvaiheessa ja hänet tunnettiin myöhemminkin lähinnä vain Kirkan isoveljenä.

Kuitenkin tuo mainittu kappale loi Sammysta jonkinlaisen ikuisesti liikkeellä olevan, riehakkaan "come on everybody"-hahmon ja lisäksi koki James Deanin kohtalon kuollessaan traagisesti auto-onnettomuudessa keväällä 1973, vasta 24-vuotiaana, joka vain vahvisti tätä vauhdikasta mielikuvaa.

Kun tutustuu tarkemmin Sammyn levytksiin niin havaitsee, että tämä "villi" mielikuva ei ihan täysin pidä paikkaansa, sillä useimmat Sammyn kappaleista olivat kuitenkin "hitaita" iskelmiä sekä rakkauslauluja ja löytyypä tuotannosta pari tangoakin.

60-luvun alussa aina innokas Sammy oli mukana useissa eri bändikokoonpanoissa, joista jotkut pääsivät jopa levyttämäänkin, kuten "The Steelers" ja "Linnanmäen Rondo four," mutta näiden yhtyeiden levytyksissä Sammy ei vielä ollut mukana.

Sammy pääsi ensimmäisen kerran itse levyttämään jo kuitenkin niinkin aikaisin kuin vuonna 1966, jolloin hän levytti yhdessä Leo Lindblomin orkesterin kanssa Triola-merkille Untamon tekemät tangot Saanhan sinut takaisin ja Mennyt kesä. Koska levy oli suhteellisen tuntemattoman nuoren kaverin ensilevytys pienelle levymerkille, niin levystä on tullut vuosien myötä pienen painoksensa ja harvinaisuutensa vuoksi melko vaikeasti saatavissa oleva keräilykohde.

Toisen singlensä Sammy teki vasta keväällä 1968 Decca-merkille. Levy sisälsi iskelmälliset käännöskappaleet Varjojen yö ja Ensimmäinen. Nämä kaksi Sammyn ensimmäistä singleä julkaistiin nimellä Sammy-boy ja vasta näiden jälkeen otettiin käyttöön koko nimi Sammy Babitzin.

Sammy teki Decca-merkille yhteensä kolme iskelmälevyä vuosina 1968-69, jotka kaikki olivat käännöskappaleita lukuunottamatta kappaletta Yhdentekevää, joka oli itse "maestro" Toivo Kärjen käsialaa.

Decca-levytysten jälkeen Sammy siirtyi Columbia-levymerkille, jossa hän oli uransa loppuajan yhtä levytystä lukuunottamatta. Tämä levytys oli Scandia-merkille yhdessä Kirkan kanssa vuonna 1970 tehty mielenkiintoinen duo-kokeilu, joka sisälsi Paul Simon ja Art Garfunkel-menestyskappaleet Mrs Robinson ja Lilja, ruusu ja kirsikkapuu.

Vuonna 1969, ensimmäisenä levytyksenään Columbia-merkille, Sammy levytti Seppo Paakkunaisen sävellyksen Pois tärkeys, jolla hän osallistui ensimmäisen kerran "Syksyn sävel"-kilpailuun. Levyn B-puolella oli käännöskappale Sinutko saan.

Kiinnostava levytys Columbia-merkille oli myös vuonna 1972 tehty joululevy Autoileva joulupukki, jonka toisella puolella Lea Laven esittää kappaleen Yksinäinen joulu. Nämä kaksi edellä mainittua singleä löytyvät LP-muodossa ainoastaan erilaisilta kokoelmalevyiltä.

Sammyn tunnetuimmat kappaleet ovat kuitenkin epäilemättä Kari Kuuvan tekemät Daa-da daa-da ja Riviera, joista jälkimmäinen on YLE:n "Eurovision laulukilpailun Suomen karsinta 1973"-kilpailua varten tehty sekä käännöskappaleet Pienen pojan nukkeshow, Pikku-Kallen päivän huuli ja Kuin tuhka tuuleen, jotka kaikki tehtiin vuosina 1972-73 Columbia-merkille.

Sammyn ainoaksi jäänyt LP-levy Sammy julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen kesällä 1973. Levy sisälsi kaikki Sammyn memestyskappaleet ja se saavutti sekä huomattavan suosion että myyntimenestyksen. Levystä julkaistiin myös uusintapainos Sammyn kuoleman 20-vuotismuistopäivänä keväällä 1993 CD:nä, jolloin uusintajulkaisuun lisättiin koko Columbia-tuotanto (valitettavasti ei kuitenkaan kappaletta Autoileva Joulupukki, jota on vaikea löytää singlenäkään).

Vuonna 1996 Warner-musiikki julkaisi Sammy Babitzin-kokooma-CD:n sarjassa 20 suosikkia, johon on koottu Sammyn levytyksiä vuosilta 1969-73. Seuraavana vuonna (1997) ilmestyi erikoinen remix-äänite, Kirkan ja Sammyn yhdessä laulama Daa-da daa-da. Se julkaistiin singlenä sekä Kirkan 30-vuotisjuhlajulkaisulla, CD-boksilla Hetki lyö.

Sammyn LP:stä julkaistuissa C-kaseteissa on keräilijän kannalta mielenkiintoista se, että alkuperäisestä kasetista on julkaistu kaksi erilaisella kannella ja koodilla varustettua kasettia. Ensimmäisen, harvinaisemman painoksen kannesssa on Sammy pukeutuneena valkoiseen paitaan (koodi: 5E 262-...) kun taas toisen painoksen kannessa Sammyn yllä on LP:stä ja useista mainoskuvistakin tuttu vihreä "Afa Romeo"-takki (koodi: 9C 222-...).

Sammyn tuotannon levyjen keräilyä vaikeuttaa erityisesti se, että hän teki single-levyjä kaikkiaan neljälle eri levymerkille (Triola, Decca, Columbia, Scandia) ja niiden useimmat painokset olivat todella pieniä, varsinkin 60-luvulla.

Sammyn tuotannon ehdottomasti vaikein hankittava keräilykohde on ensimmäinen single Saanhan sinut takaisin/Mennyt kesä, mutta kohtalaisen vaikeita ovat myös singlet numerot 2, 3, 7 ja 10 sekä luonnollisesti 8-raitakasetti Sammy on myös hankala löytää.

 

takaisin alkuun

Sammy Babitzin - Diskografia

© Veikko Tiitto 2003